HTML

vizsgabor

Egy vizsgabor elkészítésének őszinte krónikája. Meg egyebek...

Friss topikok

Címkék

Szürettől az első fejtésig....

2011.11.21. 17:33 sk42

A cím csalóka. Mint az iskola tanítványa és mint saját szőlővel nem rendelkező kezdőszőlészborász, arra "kényszerültem", hogy az iskola tangazdaságában állítsam elő a vizsgaboromat. Mire e folyamat elkezdődött, a szüretnek, az elsődleges feldolgozásnak, mustkezelésnek, az erjedés beindításának már vége lett. Ezekben a fázisokban nem vettem részt sajnos. Íme:

 

2011.09.07 - Szüret (Zöldveltelini)

A tangazdaság egyik vezetőjének elmondása szerint a leszüretelt szőlőt 10 g/mázsa borkénnel beporozták a korai erjedés megakadályozása miatt (meg gondolom nem volt lehetőség azonnali feldolgozásra ...)

2011.09.08 - Mustülepítés, fajélesztős beoltás.

Ekkor került sor a fajélesztős beoltásra illetve az élesztők optimális működéséhez szükséges tápsók bevitelére.

Fajélesztő: UVAFERM CEG. 40 g/hl

Tápsó: Uvavital 20 g/hl

Mik is ezek a szerek?

Az Uvaferm Ceg a saccharomyces cerevisiae élesztőtörzs szárított változata, ami a gyártó szerint különösen alkalmas elegáns, gyümölcsös fehérborok készítéséhez.

Ld.: http://www.sinerji-as.com/documents/TI_Eng/Yeast/Uvaferm/Uvaferm_CEG_En.pdf

Az Uvavital tápsó az élesztőgombák tápanyagszükségletét hivatott biztosítani, mivel a mustban nem biztos hogy minden benne van, ami az ideális erjedéshez kell. Tartalmaz inaktív élesztőket, vitaminokat, ammónium-sókat.

 

Pl.: http://www.harmathker.hu/kepek/l.e.tapanyag.pdf

érdekeség: http://www.harmathker.hu/kepek/l.e.tapanyag.pdf

érdemes rápillantani: http://www.kokoferm.hu/pdf/biztonsagi%20adatlapok/BA%20UVAVITAL,%20VITAL7%2020110601.pdf

 

2011.09.13-án és 18-án újabb tápsóbevitelre került sor 10-10 g/hl mennyiségben.

 

2011.09.25-én végetért az erjedés, lefejtették az újbort a durva seprőről és kapott egy kevés ként (15 g/hl borként).

 

Rá pár napra jöttünk mi, kis szerencsétlen, tudatlan tanítványok. Kaptunk egy-egy 50 literes saválló tartályt és bele bort. Választhattunk, én a zöldveltelinit választottam. Átengedtünk kb 40 litert a kis tartályba (úszófedeles), érzékeny búcsút vettünk tőle és reménykedtünk, hogy a tangazdaságban a hozzáértők eddig mindennt jól csináltak...

Pár hete, valamikor októberben volt időm megnézni, vettem egy kis mintát (jó lesz majd a laborban).

Ma sikerült feljutnom újra a pincébe. Lefejtettem a seprőről, kapott egy kénezést (szabad kénessav szintje nagyon alacsony volt (18)) 5 g/hl borként formájában, ami a 40 liter bor esetében 2 grammot jelentett. Visszazártam a tetőt. Jövő héten deríteni kellene állítólag ...

 

Hoztam haza egy keveset, hogy megnézzem, borom hajlamos-e barnatörésre. Ehhez egy kis üvegben levegőztetem 4-5 napig és ha a bor bebarnul (kezdetben barnás csík, ami terjed lefelé a borban), akkor jön a kezelés (praktikusan kénezés - asszem...)

 

Nagyjából ennyi történt eddig a borral.

A következőkben a tanultakat próbálom majd rendszerezett formában leírni.

Szólj hozzá!

Kezdetek....

2011.10.18. 13:11 sk42

Ebben az évben - 2011. - kezdtem el híres iskolánkban a borász képzést. Ennek keretében valamikor tavasszal le kell majd adnom egy úgynevezett vizsgabort. A magam - és esetleg mások - okulására úgy döntöttem, hogy ennek folyamatát dokumentálom. Mottóul Csiszár Jenő régi rádiós műsorának - 'Apukám Világa" - örökös zárómondatát választottam: "Az őszinteség hosszútávon mindig bejön.". Igyekszem magam ehhez tartani az elkövetkező hónapok során.

A blog írásakor - most úgy gondolom legalábbis - az alábbi témák köré csoportosítom bejegyzéseimet:

- Vizsgabor születik - ez magáért beszél.

- Magamról - ez is. Fontosnak tartom - mint reménybeli leendő borászsegéd -, hogy pár szóban felvázoljam az életemet, képet adjak gondolkodás módomról, világszemléletemről. Meg ilyesmi. Hiszen a bor a lélek tükre.

 

Kezdetnek ennyi meg is teszi.

 

sk42

Szólj hozzá!